Ilyen a jó önéletrajz 2021-ben

Ilyen a jó önéletrajz 2021-ben

erdemes-Gyongyosi-Csalad-es-KarrierPont

Munkakereséssel indul az új év? Frissítsük az önéletrajzunkat a 2021-es trendek alapján!

Akár az eddigi önéletrajzunk ráncba szedéséről, akár az első megírásáról van szó, érdemes tisztában lennünk a legújabb trendekkel, szokásokkal, hogy ne ezen csússzon el a pályázatunk.

„A cégeknek nem az a célja, hogy megtalálják a legjobb jelöltet, hanem az, hogy találjanak egy elég jó jelöltet”

Ha a 2021-es trendeket nézzük, fontos elfogadnunk azt a tényt, hogy már nem elegendő, ha valakinek van egy jól megírt önéletrajza. „Tegyük fel, hogy van egy nagyobb cégnél dolgozó HR-es, aki 15-20 pozícióért is felel. Ezekre a pozíciókra beérkezik mondjuk 100-150 pályázat. Ha ezt összeszorozzuk, akkor láthatjuk, mekkora mennyiségű információt kell feldolgoznia egy embernek, úgy, hogy ezen kívül rengeteg más feladata is van (például előszűrés, egyeztetés, interjúztatás, bérszámfejtés stb.)”

Gyakorlatilag lehetetlen, hogy egy ember ennyi önéletrajzot megnézzen, ezért általában csak ezek egy részét olvassa el. Különösen a mostani helyzetben okoz ez nehézséget, hiszen rengetegen keresnek állást és egy-egy pozícióra dömpingszerűen érkeznek be a jelentkezések. „Sajnos a cégek egyre inkább azt az utat választják, hogy a 100 pályázatból megnéznek mondjuk 30-at, abból behívnak egy párat, és ha közülük valaki beválik, akkor felveszik. Ha nem, akkor megint behívnak párat” Így a legfontosabb feladatunk az, hogy valahogyan elérjük, hogy foglalkozzanak az anyagunkkal.

Ma az önéletrajz csak egy pillére az álláskeresésnek

Mára megváltozott az álláskeresés menete: „ma már sokkal fontosabb az, hogy odajussunk a döntéshozó elé, mint az, hogy milyen az anyag, hiszen ha nem jutunk oda, akkor lehet egy legendásan jól megírt pályázatunk is, mégis elképzelhető, hogy nem leszünk benne azokban, akiket megnéznek” Ez azt jelenti, hogy még egy lépcső beépült az álláskeresési folyamatba. „A cél az, hogy bekerüljünk abba a pakkba, akiket először megnéznek.”

Ehhez elsősorban azt fontos tudnunk, hogy a jó önéletrajz megírása csupán az egyik része az álláskeresésnek. „A legnagyobb változás 2021-ben, hogy már nem elég, ha valaki csak feltölti magát az állásportálokra vagy akár a LinkedIn-re, néha jelentkezik egy állásra és várja, hogy történjen valami. Erre szinte nulla az esély.” De mit tehetünk ehelyett?

Legyünk jelen szisztematikusan az állásportálokon!

„Érdemes az álláskereséshez integrált megközelítéssel hozzáállnunk. Próbáljunk meg különböző csatornákat aktivizálni, amiket esetleg eddig nem vettünk elő! Legyünk jelen szisztematikusan a különböző állásportálokon!” „Sokan csak felregisztrálják magukat különböző állásportálokra, azt viszont már kevesebben teszik meg, hogy szisztematikusan mindenhol jelen vannak. El kell tölteni egy napot azzal, hogy az ember végignézi az összes, számára releváns állásportált, megkeresi az összes, számára releváns fejvadászt és minden ilyen helyre beregisztrál. Erről érdemes készíteni egy adatbázist, és bizonyos időközönként az álláskeresés során ezeket újra végig kell pörgetni.”

Az önéletrajzunk minden sorának legyen célja!

Fontos, hogy amikor leírunk egy gondolatot vagy mondatot az önéletrajzunkba, annak legyen célja.

„Fel kell tennünk a kérdést magunknak, hogy a gondolat, amit le akarunk írni, hozzátesz-e ahhoz, amit magunkról közvetíteni szeretnénk, hozzáad-e a szakmai narratívánkhoz. Gondoljuk át, mi az, amit kommunikálni szeretnénk! Rengeteg a sallang, ami csak foglalja a helyet, de nem fogja az adott szakember eladhatóságát növelni”

Gondolkozzunk a cégek fejével!

Próbáljuk meg a kiválasztott cég helyzetébe képzelni magunkat, gondolkozzunk fordítottan: „Mi lehet az az ok, ami miatt egy cég új szakembert keres? Bővülés vagy versenytárs megjelenése miatt?” Egy kisebb kutatómunkával kideríthetők ezek az információk, de egyébként is érdemes tisztában lennünk a saját iparágunkkal és azzal, mitől vagyunk értékesek a piacon. „A fontos, hogy ezt hogyan csomagoljuk be, hogyan írjuk le az önéletrajzban. Kommunikálni kell nekik, hogy mi vagyunk azok, akik képesek a céget jobbá tenni, megoldást kínálunk a problémájukra, előnyös lesz nekik, ha minket választanak.” A cégek számára az az elsődleges, hogy a problémájukra választ ad-e az új munkavállaló. Általában olyan embereket keresnek, akiket egy esetleges pozícióösszevonás vagy bármilyen változás során is tudnak alkalmazni, ezért „fontos a transzferálható készségeket hangsúlyozni”.

A networkinget se felejtsük el!

Különösen most a válság idején nagy szerepe van egy régóta elhessegetett területnek, a networkingnek. „Ha valakinek nincsen kiépült kapcsolati hálója, az sem jelenti azt, hogy nem networkingelhet. Mindenkinek vannak ismerősei, barátai, régi iskolatársai, és nagyon sokszor ezek a távoli kontaktok lesznek azok, akik tudnak adni egy egyszerű ajánlást vagy egy bemutatkozási lehetőséget, esetleg össze tudnak kötni egy fejvadásszal vagy egy HR-essel” – tanácsolja Gellért. Ha eddig ezeket nem használtuk, akkor érdemes lehet beépíteni az álláskeresési folyamatba. A LinkedIn erre például kifejezetten jó, mert gyorsan és könnyen lehet rajta keresztül kapcsolatokat kiépíteni, vagy feléleszteni a meglévő kapcsolatrendszerünket.

Legyen egy professzionális fényképünk!

„Ma már senki nem tudja megúszni a fényképet. Kell, hogy legyen rólunk egy professzionális fénykép, hiszen amerikai kutatások is alátámasztják, hogy 93% esély van arra, hogy a kiválasztás folyamán lesz egy olyan időpillanat, amikor valamelyik közösségi oldalon a munkáltató meg fogja nézni az álláskereső profilját” – figyelmeztet a szakember. Fényképet tehát mindenképpen látni fognak rólunk, ezért érdemes ebbe invesztálni. Arról viszont, hogy az önéletrajzunkhoz csatoljuk-e a fényképet, megoszlanak a vélemények. „Fontos először azt megnéznünk, hogy az adott területen mik a szokások. Vannak országok, ahol egyáltalán nem szokás fényképet csatolni, más területeken viszont elengedhetetlen. Magyarországon a KKV szektorban, az államigazgatásban, a közalkalmazotti pozíciókban elvárás a fénykép, ezen felül olyankor érdemes még fényképet használnunk, ha olyan pozícióra jelentkezünk, ahol a fizikai megjelenés számít”. Arra is van példa, hogy valahol egyenesen furának tartják, ha fényképpel jelentkezünk. „Ha például egy amerikai vagy angol hátterű céghez jelentkezünk elemző pozícióba egy fényképes önéletrajzzal, azt fogják gondolni, hogy a jelentkező nem nézett utána a szokásoknak, hiszen ez egyáltalán nem jellemző”.

Fogadjuk meg a szakemberek tanácsait és frissítsük fel az önéletrajzunk, majd jelentkezzünk aktívan a számunkra releváns állásokra! Hogy a számunkra legmegfelelőbb pozíciót találjuk meg, érdemes személyre szabott beállításokat használnunk és naprakésznek lennünk!

Fülöp Henrik

Facebook