Családi kertészkedés

Családi kertészkedés

szamara-Gyongyosi-Csalad-es-KarrierPont

  1. Nem lehetsz elég idős ahhoz, hogy abbahagyd a kerti munkákat és nem lehetsz elég fiatal ahhoz, hogy elkezdd! A legegyszerűbb és legésszerűbb módja annak, hogy felügyeld gyermekedet, miközben a kertben dolgozol az, ha számára is adsz valami feladatot, amit melletted végezhet. A kertészkedés gyerekenek különleges élmény, csodás tapasztalatokat nyújthat számára és nem utolsósorban nagy segítségedre lehetnek az apró kezek a kerti munkában. A gyerekek nagy örömmel figyelik egy növénynek a fejlődését, amit ők ültettek el, ők gondoztak.
  2. Vásárolj gyermeked számára is kisméretű, gyermekeknek szánt kerti szerszámokat, majd jelölj ki számára egy kb. 2 négyzetméteres területet, amit ő gondozhat. Bármelyik játékboltban megtalálod a szükséges szerszámokat.
  3. Attól függően, hogy mit szeretne ültetni – zöldségeket vagy virágokat – kezdjétek a magokkal vagy virághagymákkal. Figyeljétek, hogyan fejlődnek, nőnek a növények, és hogyan alakul valami egészen mássá, mint amit ő annakidején elültetett.
  4. Egy 2 négyzetméteres kert valószínűleg ideális választás gyermeked számára, hiszen nem igényel ásást, trágyázást. Ha nem ástad, gyomtalanítottad a területet, akkor teríts le egy vastag takarófóliát vagy esetleg újságokat, hogy ne tudjanak a gyomok áttörni, öntözd meg, majd borítsd be földdel.
  5. Vásárolj organikus földet, ami fekete és tápanyagokban gazdag, amit elkeverhetsz egy kevés komposzttal vagy tőzegmohával, de óvakodj a féregírtóktól és a műtrágyától!
  6. Hagyd, hogy gyermeked döntse el, mit szeretne ültetni a kiskertjébe: zöldségeket vagy virágokat. Ezáltal sokkal inkább a sajátjának fogja érezni, sokkal aktívabban és lelkesebben fogja gondozni a kiskertet. Ha eldöntötte, neki is foghattok!
  7. Kezdjétek a magokkal, de ne felejtsd el legalább fél órával a vetés előtt beáztatni őket. Ha gyermeked virágokat szeretne ültetni, segíts neki olyan virágokat választani, amik könnyen, gyorsan nőnek és nem túl igényesek, mint például a napraforgó, a petúnia, a körömvirág vagy rézvirág. Ezek a virágok könnyen, magról vethetőek, és vidám színekbe öltöztetik majd az egész kertet. Mutasd meg a képeket, rajzokat a magok csomagolásán, hogy gyermeked megértse, milyen végeredményre is várunk tulajdonképpen.
  8. Ne feledd ellenőrizni a magok csomagolásán szereplő javaslatokat. Figyelj arra, hogy napos, árnyékos vagy félárnyékos helyen kell-e nevelni az adott növényeket.
    Tanítsd meg, hogy mikor és hogyan kell öntözni, hogy az hatékony legyen, hogyan kell betakarni a növényeket. Amennyiben nyáron élvezte a kertészkedést, ősszel ültessetek virághagymákat, hogy tavasszal ismét színpompás legyen a kiskertje! Vásároljatok néhány tulipán-, nárcisz- és jácinthagymát, így a hosszú, szürke tél után felüdülés lesz a tavaszi színpompa a kertben!

Fülöp Henrik

Facebook